İMAMOĞLU: “KADIN VE ÇOCUK GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ MESELEMİZ”
25/11/2024
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İstanbul’da açıklamalarda bulundu.
Başkan İmamoğlu, 1989 yılında BM Genel Kurulu tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin imzalandığını ve 20 Kasım’ın ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ ilan edildiğini hatırlattı. 1999 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 25 Kasım’ı, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan ettiğini belirten İmamoğlu, “Hem kadın güvenliği hem de çocuk güvenliği öncelikli meselelerimizdir.” dedi.
TBMM’de tüm siyasi partilerin kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi'nin, devletin ve kurumlarının kadına yönelik şiddetle mücadelesinde önemli bir adım olduğunu ifade eden İmamoğlu, bu sözleşmenin önemini vurgulayarak, şiddet mağduru kadınların her zaman yanında olacaklarını dile getirdi.
İmamoğlu, "2011'de TBMM'de oy birliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'ne hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü, İstanbul Sözleşmesi devletimizin ve tüm kurumlarımızın kadına yönelik şiddete sıfır tolerans mesajıdır. Bu yüzden 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' demekten asla imtina etmeyeceğiz.” dedi.
Son 20 yılda yaklaşık 6000 kadının öldürüldüğünü, bu cinayetlerin yüzde 66’sının kadınların en güvende hissetmeleri gereken yer olan evlerinde gerçekleştiğini aktaran İmamoğlu, kadınların üçte birinin hayatlarında en az bir kez şiddet gördüğüne dikkat çekti.
Çocuk istismarına dair de çarpıcı rakamlar da paylaşan İmamoğlu, son dokuz yılda 227 bin 287 çocuğun cinsel suçların kurbanı olduğunu ifade ederek, "Bu düzen en savunmasız olanlardan başlayarak tüm toplumu tüketiyor." dedi.
“BİR ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ ŞART”
Başkan İmamoğlu konuşmasında şunları söyledi:
“Kadına yönelik şiddetin temelinde, maalesef, kadınların ‘ikincil bir konumda’ olduğu düşüncesi var. Şiddetin özünde; kadınların, hayatlarıyla ilgili kendi kararlarını vermeye hakları olmadığı düşüncesi var. Özetle; kadınların, erkeklerle ‘eşit olmadığı’ düşüncesi var. Bu yüzden, kadına yönelik şiddetin temellerini kazımak istiyorsak, sadece polisiye önlemler yetmeyecektir; bir zihniyet değişikliği yaratmamız şart. ‘Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu’ 2023 Endeksi Raporu’na göre ülkemiz, maalesef 146 ülke arasında 129. sıradadır. 100 yıl önce, kurucu vizyonu, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde, kadın-erkek eşitliği olan Cumhuriyetimize hiç yakışmayan bir durum.
Kadına yönelik şiddetle mücadelemizde gerçekten başarılı olmak istiyorsak, bu sıralamamızı acilen düzeltmeliyiz, en üst sıralara taşımalıyız. BM’nin ‘İnsani Gelişmişlik ve Sürdürülebilir Kalkınma’ kriterlerinden biri kadın-erkek eşitliğidir. Ülkem için vizyonum; Türkiye’yi, dünyada insani gelişmişlik ve sürdürülebilir kalkınmada dünyada ilk 20 ülkeden biri yapmaktır.”
“KREŞ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamuoyunda belediye kreşlerinin kapatılması sonucunu doğuracağı şeklinde algılanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yazısına da tepki gösterdi.
İmamoğlu şöyle konuştu;
“Devletin işi nedir? Devletin işi, bir çocuk geri kalmışsa, onu diğerleriyle eşitlemektir. Niye ‘devlet ana’ diyoruz? Niye devlete ‘baba’ diyoruz. Devlet, baba ocağı olacak. Devlet vatandaşını okşayacak, devlet insanını ayırmayacak, devlet partizanlık yapmayacak, devlet kime oy verirse versin vatandaşını başının tacı yapacak, devlet inancına bakmayacak, devlet giyimine kuşamına bakmayacak, devlet herkesi sevecek. İşin özeti bu…
Sorgulamayan çocuk bu millete lazım değil. Biz 150 kreş yapacağız, ilerleyen zaman diliminde 200’e çıkacak. Bugün 1500 çalışanımız varsa, o zaman 3000 çalışanımız olacak. Bu memlekete de evlat yetiştirecek, çocuk yetiştirecek, hayırlı iş yapacak.”