TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/ Tr Dünya Yerel Ekonomik Kalkınma Forumu (WFLED) 6. Oturumu için Kayıtlar Başladı http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Duyuru_dunya-yerel-ekonomik-kalkinma-forumu-wfled-6-oturumu-icin-kayitlar-basladi_32145

Dünya Yerel Ekonomik Kalkınma Forumu'nun (WFLED) altıncısı, 1-4 Nisan 2025 tarihlerinde İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlenecektir. WFLED, yerel ekonomik kalkınma yaklaşımlarının potansiyelini ortaya koymayı, bu alandaki tartışmaları derinleştirmeyi ve belirli eylemler doğrultusunda küresel ortaklıkları güçlendirmeyi hedefleyen çok paydaşlı bir ittifakı bir araya getiren açık bir çalışma platformudur.

Bu yılki forum, yerel kalkınma ajansları ve aktörler arası iş birliği gibi bölgesel araçlara odaklanarak, ilk forumda başlatılan tartışmaları yeniden ele alacaktır. Forumun ana teması; dijital, sosyal ve ekonomik geçiş süreçlerini kapsayan üçlü dönüşümdür. Bunun yanı sıra, sosyal adalet, yerelde iş gücü eğitimi, bakım hizmetleri, kalkınma için finansman, kamu yönetimi, kamu-özel ortaklıkları, özel sektörün rolü, sosyal ve dayanışma ekonomisi, istihdam olanakları ve insana yakışır işler ile yerelde bakım ekonomisi gibi küresel öncelikler ele alınacaktır.

WFLED, aşağıdaki katılımcı gruplarına açık bir etkinliktir:

  • Ulusal, bölgesel ve yerel yönetimlerin temsilcileri,
  • Yerel kalkınma araçlarını kullanan ve geliştiren kurumlar,
  • Çok taraflı ajanslar, uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşları ve iş birliği STK’ları,
  • Yönetim ve bilgi sistemi alanındaki kuruluşlar,
  • Özel sektör ve sosyal dayanışma ekonomisi aktörleri.

Bu önemli etkinlikte yer almak ve daha fazla bilgi edinmek için lütfen aşağıdaki bağlantıyı ziyaret ediniz:

https://ledworldforum.org/

Yerel ekonomik kalkınmaya dair küresel düzeyde farkındalık ortaya koymak ve etkin çözümler üretmek için WFLED 6’da buluşalım!

1/14/2025 12:00:00 AM TBB
Kardeş Şehir Anketi http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Duyuru_kardes-sehir-anketi_32143

Günümüzde yerel yönetimler, geleneksel görev ve sorumluluklarının ötesine geçerek, farklı alanlarda yeni misyonlar üstlenmekte ve uluslararası ilişkilerde giderek daha belirgin roller üstlenmektedir. Bu çerçevede yürütülen yerel diplomasi faaliyetleri (kardeş şehir ilişkileri, iyi niyet anlaşmaları, projeler, uluslararası ağlar ve kuruluşlara üyelik vb.), hem belediye hizmetlerinin iyileştirilmesine hem de ülkeler arası ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkılar sunmaktadır.

Bu formun amacı, belediyelerimizin uluslararası ilişkiler kapsamında gerçekleştirdiği kardeş şehir ilişkileri ve uluslararası kuruluşlara ve ağlara üyelikleri konusunda bir ulusal veritabanı oluşturmaktır. 

Formdan elde edilen veriler düzenli olarak analiz edilip raporlanacak ve sonuçlar belediyelerimizle paylaşılacaktır.

Form bağlantısı için tıklayınız.

1/10/2025 12:00:00 AM TBB
Belediyeler Tarafından Uygulanacak Parasal Sınırlar ve İdari Para Cezaları http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Duyuru_belediyeler-tarafindan-uygulanacak-parasal-sinirlar-ve-dari-para-cezalari_32142

2025 Yılında Belediyeler Tarafından Uygulanacak

Parasal Sınırlar ve İdari Para Cezaları

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “2025 Yılında Belediyeler Tarafından Muhtelif Kanunlarca Uygulanacak Parasal Sınırlar ve İdari Para Cezaları”na ilişkin çalışma aşağıdaki linkte yer almaktadır.

Linkteki çalışmaya https://www.tbb.gov.tr/Tr/icerik_rehber-ve-bilgi-notlari_133 adresinden de ulaşılabilecektir.

 

https://webdosya.csb.gov.tr/db/yerelyonetimler/icerikler/belediyeler-tarafindan-muhtelif-kanunlarca-uygulanacak-parasal-sinirlar-ve-idari-para-cezalari-20250107084456.pdf

1/9/2025 12:00:00 AM TBB
AB Turizm Platformu Katılım Çalıştayı http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Duyuru_ab-turizm-platformu-katilim-calistayi_32141

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İç Pazar, Sanayi, Girişimcilik ve KOBİ'ler Genel Müdürlüğü (DG GROW) tarafından 14 Ocak 2024 tarihinde "1. AB Turizm Platformu Katılım Çalıştayı" çevrim-içi olarak düzenlenecektir.

 

Ülkemiz hakkında veriler de içeren AB Turizm Platformu'nun tanıtımının yapılacağı çalıştaya aşağıdaki internet adresinden kayıt yapılabilecektir. Çalıştay programına ekte yer alan dosyalardan ulaşabilirsiniz.

 

Kayıt için: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EU_Tourism_Platform_workshop

1/6/2025 12:00:00 AM TBB
Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı II. Teklif Çağrısı http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Duyuru_akdeniz-havzasinda-sinir-otesi-s-birligi-programi-ii-teklif-cagrisi_32140

Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü çok taraflı bir sınır ötesi işbirliği programıdır. Program, 2021-2027 döneminde Türkiye’nin yanı sıra Cezayir, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mısır, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Lübnan, Malta, Filistin, Portekiz, İspanya ve Tunus'u kapsamaktadır. Programın Türkiye’deki uygulama alanı ise Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsamaktadır.

Interreg NEXT MED Programı, Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla Ocak 2025 ortasında “Yeşil Dönüşüm Projeleri Çağrısı” başlatacaktır.

Toplam 83,7 milyon Euro tutarındaki AB bütçesi ile bu çağrı, enerji verimliliği, döngüsel ekonomi, iklim uyumu ve afet direnci ile sürdürülebilir su yönetimi gibi temel alanlara odaklanmaktadır. Ayrıca, KOBİ’lerin karbon azaltımı ve yeşil yenilik çalışmaları, iklim direnci becerilerinin artırılması, sağlık sistemlerinin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin geliştirilmesi ve etkili iklim politikaları için kapsayıcı yönetişim modelleri gibi kritik alanları da kapsamaktadır.

Bu çağrıya kamu idareleri, belediyeler, sektörel kuruluşlar, üniversiteler, araştırma merkezleri ve benzeri kurumlar ile kar amacı güden kuruluşlar, dernekler, vakıflar, sendikalar, STK'lar, KOBİ’ler ve uluslararası kuruluşlar başvurabilecektir.

Programın temel özellikleri hakkındaki ilk bilgilendirme etkinliği, 9 Ocak 2025 tarihinde çevrim içi olarak düzenlenecektir. Oturumlar İngilizce ve Fransızca dillerinde olacaktır. Ayrıca, Ocak ayı sonundan Mart 2025 başına kadar, programa katılan ülkelerde bir dizi ulusal bilgilendirme etkinliği planlanmaktadır. Detaylı bilgi ve etkinlik takvimine buradan ulaşılabilmektedir.

12/31/2024 12:00:00 AM TBB
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/MevzuatDuyuru_kamu-gorevlerine-lk-defa-atanacaklar-cin-yapilacak-sinavlar-hakkinda-genel-yonet_42552 Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 9401), 11 Ocak 2025 tarihli ve 32779 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanmıştır. 1/13/2025 12:00:00 AM TBB Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği Uygulama Tebliği (Sıra No: 2) http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/MevzuatDuyuru_devlet-memurlari-yiyecek-yardimi-yonetmeligi-uygulama-tebligi-sira-no-2_42553 Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği Uygulama Tebliği (Sıra No: 2), 09 Ocak 2025 tarihli ve 32777 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanmıştır. 1/13/2025 12:00:00 AM TBB Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/MevzuatDuyuru_kuzey-kibris-turk-cumhuriyetine-yapilacak-yolculuklarda-verilecek-gundeliklere-d_42554 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar (Karar Sayısı: 9396), 11 Ocak 2025 tarihli ve 32779 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanmıştır. 1/13/2025 12:00:00 AM TBB 2025 Yılında Verilecek İlave Tediyenin Sürelerinin Belirlenmesi Hakkında Karar http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/MevzuatDuyuru_2025-yilinda-verilecek-lave-tediyenin-surelerinin-belirlenmesi-hakkinda-karar_42555 4/7/1956 Tarihli ve 6772 Sayılı Kanun Kapsamına Giren Kurumlarda Çalışan İşçilere, 2025 Yılında Verilecek İlave Tediyenin Sürelerinin Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 9398), 11 Ocak 2025 tarihli ve 32779 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanmıştır. 1/13/2025 12:00:00 AM TBB 2025 Yılı Ocak Ayı Mahalli İdare Sözleşmeli Personeli Ücretleri Hakkında Genelge http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/MevzuatDuyuru_2025-yili-ocak-ayi-mahalli-dare-sozlesmeli-personeli-ucretleri-hakkinda-genelge_42548 Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 2025 Yılı Ocak Ayı Mahalli İdare Sözleşmeli Personeli Ücretleri Hakkında Genelge ektedir. 1/7/2025 12:00:00 AM TBB YILDIZ "UZLAŞI MASASININ" YOL HARİTASINI ANLATTI http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Haberler_yildiz-uzlasi-masasinin-yol-hartasini-anlatti_62543

YILDIZ "UZLAŞI MASASININ" YOL HARİTASINI ANLATTI

 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NDA "UZLAŞI MASASI" KURULUYOR

"GAYRİMENKUL KARŞILIKLARI SGK BORÇLARININ ÇOK ÜZERİNDE DEĞERLERDE TALEP EDİLİYOR"

"HEDEF; SGK BORÇLARININ ÖDENEBİLMESİ İÇİN BAKANLIĞIMIZIN ÇEŞİTLİ KOLAYLIKLAR GÖSTERMESİDİR"

 

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Suat Yıldız, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yıldız, SGK'ya borcu olan belediyelerin ödemelerini nasıl yapacakları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında kurulacak olan 'uzlaşı masası'nın yol haritasını, heyette kimlerin yer alacağına ilişkin ayrıntıları ANKA Haber Ajansı'na anlattı.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyelerin SGK borçlarına ilişkin 15 Ocak Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştü. İmamoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ''TBB Genel Sekreterimiz ve bir kısım belediyelerden de takviye yapacağımız uzman dostlarımızın da katılacağı bir heyetle, büyük ihtimalle prensipte haftaya pazartesi itibarıyla 'bu uzlaşıyı nasıl sağlayabiliriz'in masası burada kurulacak.'' dedi.

TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, oluşturulacak olan 'uzlaşı masası' ile ilgili ayrıntıları ANKA Haber Ajansı'na anlattı. Belediyelerin SGK borçlarının son dönemde gündemde olduğunu belirten Yıldız, "Tüm belediyeler ve Türkiye Belediyeler Birliği adına sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu, Sayın Bakanımızla bu hafta bir görüşme gerçekleştirdi. Burada belediyelerin özellikle SGK borçlarının yapılandırılmasıyla alakalı birlikte çalışma yapabilme imkanlarının arandığı bir toplantı yapıldı." dedi. Yıldız, gelecek haftadan itibaren SGK borçlarının yapılandırılmasıyla alakalı mevcut mevzuat çerçevesinde 'neler yapılabileceği, belediyelere nasıl kolaylıklar sağlanabileceği ve borçların yapılandırılması” konusunda ortak bir çalışma yürütmeye karar verdiklerini belirtti.

Yıldız, borçları olan tüm belediyeleri temsilen 20 Ocak Pazartesi günü Bakanlık'ta gerçekleşecek görüşmede heyette kimlerin yer alacağına ilişkin ''Bunlar tamamen teknik ekipler olacak. Özellikle SGK mevzuatı konusunda deneyim sahibi, bizim içimizden, belediyeler içerisinden arkadaşlarımız ve ben olacağım heyette” dedi.

"Gayrimenkul karşılıkları SGK borçlarının çok üzerinde değerlerde talep ediliyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile gerçekleştirilecek görüşmede izlenecek yol haritasına dair değerlendirme yapan Yıldız, belediyelerin büyüklüğünün ve gelirlerinin birbirinden çok farklı olduğunu ifade ederek, "Belediyelerin gelirlerine ve büyüklüklerine göre yapılandırma modellerinin geliştirilebilmesi keza tüm belediyelere aynı şekilde yaklaşılmaması, nüfusu yaz aylarında artan önemli bir miktar belediyemiz var. Bunlarla ilgili yeni yapılandırma modelleri nasıl geliştirilebilir, mevcut mevzuat çerçevesinde yapılabilecekler konusunda bir görüş alışverişi olacak." dedi.

Yıldız, şöyle devam etti:

"Yine SGK borcunu ödemek isteyen, SGK borcunu yapılandırmak isteyen belediyelere nasıl kolaylıklar sağlanabilir, kesinti oranlarının yüksekliğinden belediyelerimiz çok şiddetle yakınıyorlar. Gelirlerin yaklaşık yüzde 50'si oranında kesinti yapılıyor. Bu kesintinin hizmeti aksatmayacak makul düzeylerde tutulması, daha uzun vadelere yayılması....Yine birikmiş borçlarla birlikte yeni oluşabilecek SGK borçlarının en azından belli bir dönem birlikte yapılandırmaya tabi tutulması, SGK borçlarını yapılandırmak isteyen belediyelerimizden gayrimenkul karşılıkları isteniyor. Gayrimenkul karşılıkları SGK borçlarının çok üzerinde değerlerde talep ediliyor. Bunun makul düzeylere çekilmesi gibi pek çok konuda yasal çerçevede neler yapabileceğimi bakanlıkla birlikte değerlendireceğiz. Umut ediyorum ki bu görüşmelerden, bu birlikte yapacağımız çalışmada belediyelerimiz adına önemli sonuçlar doğurabiliriz."

"Hedef SGK borçlarının ödenebilmesi için bakanlığımızın çeşitli kolaylıklar göstermesidir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın söz konusu borçlara ilişkin ödeme yöntemleri konusunda belediyelere öneride bulunup bulunmadığına ilişkin Yıldız, şunları söyledi:

"Bütün belediyelerimiz borçlarını ödemek istiyor. Çünkü şirket borçlarının da belediye gelirlerinden kesilmeye başlanmasıyla belediyelerimiz önemli bir miktar gelir kaybına uğradı. SGK'mız da bu borç alacaklarını tahsil etmek istiyor çünkü onların da yürüttükleri önemli hizmetler var. İki tarafta bu konuda bir düşünce birliğine sahip ancak oluşan ekonomik koşullar özellikle de pandemiden sonra ekonomik koşullar belediyelerimizin zaten gelirlerinde düşmeye sebep oldu. SGK borçlarının ödenebilmesi için bakanlığımızın çeşitli kolaylıklar göstermesi, ödeme arzusu içinde olan yerel yönetimlere birtakım pozitif fırsatlar sunabilmesi, gayrimenkul karşılıklarının borcun tamamının çok üstünde bedellerle istenmesi gibi durumların çözülerek uzlaşı ile belediyelerimizin borçlarının ödenmesini sağlamaya çalışmak olmalı hedef. Bizim hedefimiz mevzuat çerçevesinde ne gibi tedbirler alarak belediyelerimizin bu borçlardan kurtulmasını sağlayabiliriz, SGK'nın da alacaklarını tahsil etmesini sağlayabiliriz, bununla ilgili bir çalışma yürütme gayreti içerisinde olacağız."

1/18/2025 12:00:00 AM TBB
BELEDİYE İŞLEMLERİNDE YERLİ KART KULLANIMI http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Haberler_beledye-slemlernde-yerl-kart-kullanimi_62539

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile milli ödeme sistemlerinin kamu kurumlarında kullanılması teşvik edilecek ve öncelik sağlanacak.

16 Ocak 2025 tarihli ve 32784 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2025/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, müessese ve işletmelerin;

1-      Personele yapılacak özlük ödemeleri,

2-      Emekli aylıkları,

3-      Avans suretiyle kartlara yapılan ön ödemeler,

4-      Sosyal yardım ödemeleri,

5-      Öğrencilere yapılacak burs ve kredi ödemeleri,

6-      Çiftçi, esnaf, vb. meslek gruplarına yapılacak destek ve teşvik ödemeleri,

7-      Toplu taşıma, yemek, kimlik ve öğrenci kartları gibi kartlara yapılan ödemeler,

8-      Yukarıda sayılmamakla beraber banka protokollerine konu olan ve hak sahiplerine yapılan diğer ödemeler

            için banka protokollerinin ilk kez yapılması ve yenilenmesinde ödemenin yapılacağı gerçek veya tüzel kişiye verilecek ya da yenilenecek banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartlarında Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznini haiz kartlı sistem kuruluşlarınca çıkarılan kartların kullanılmasının esas olduğu bildirildi.

Resmi Gazete

 

1/16/2025 12:00:00 AM TBB
İMAMOĞLU BAKAN IŞIKHAN’LA BELEDİYELERİN BORÇLARINI GÖRÜŞTÜ http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Haberler_mamoglu-bakan-isikhanla-beledyelern-borclarini-gorustu_62535

İMAMOĞLU:

“HAFTAYA PAZARTESİ BÜYÜK İHTİMALLE BİR UZLAŞMA MASASI KURULACAK”

“BELEDİYELERİN İMKANLARINA GÖRE FARKLI ENSTRÜMANLAR GELİŞTİRİLEBİLİR.”

“GENİŞ, KAPSAMLI, İYİ NİYETLİ BU MASANIN KURULMASINDAN DOLAYI KIYMETLİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANINA, TBB VE BAŞKANLARIMIZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ” 

 

ANKARA-

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, beraberindeki heyetle belediyelerin SGK borçlarına ilişkin konularda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştü.

Görüşmede İmamoğlu’na, TBB Başkan Vekili olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Birliğin ikinci Başkan Vekili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız eşlik etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan yaklaşık bir saatlik görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan İmamoğlu; “Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreterimiz ve belediyelerden de takviye yapacağımız bazı uzman dostlarımızın da katılacağı bir heyetle, haftaya pazartesi itibari ile ‘bu uzlaşmayı nasıl sağlayabiliriz’ masası kurulacak ve bir çalışma yürütülecek.” dedi.

Bakan Işıkhan’a, uzun yıllardır siyasi partileri fark etmeksizin farklı dönemlerde belediyelerin borçlarının biriktiğini ve belediyelerin bir anda bu borçları ödeyebilmelerinin mümkün olmadığını anlattıklarını ifade etti.  

Prim borçlarının yükselmesinin beklendiğini ve bunun belediyelerin bütçe dengelerini zorlayacağını kaydeden İmamoğlu, “Bu kapsamda sadece geçmişi değil önümüzdeki 1-1,5 yılı da ekonomik olarak sıkıntılı olan bu dönemin aşılması ile ilgili nasıl adımlar atılabileceğini görüştük. Makul bir süre tanınmasının, belediyelerin başvurularının alınmasının ve  bu çerçevede bizim tarafımızdan da belediyelere duyurusunun yapılarak teşvik edilmesinin iyi olacağını aktardık.” dedi.

Yapılacak çalışmalarla ilgili bir görüş birliğine varıldığını açıklayan İmamoğlu, şunları söyledi:

 “Umarım pazartesi başlayacak olan çalışmalar sağlıklı bir sonuç verir. Bu sonuçlar oluştuğu taktirde de eğer uygun olurlarsa yine bir araya geliriz. Çok sağlıklı bir biçimde, ödenebilir taksitlendirme şekliyle sonuçlanacak haliyle, biz bunu hem medyaya hem belediyelere duyurma sorumluluğumuzu da yerine getiririz ve hep beraber bu işin altından el birliğiyle kalkmış oluruz dedik. Belediyelerin imkanlarına göre farklı argümanlar, farklı enstrümanlar da geliştirilebilir dedik. En küçük beldelerin ve ilçelerin farklı korunması gerektiğini, bütçe ölçeğinde meseleye bakılarak ödenebilir bir seviyeyle ele alması gerektiğini de ifade ettik. Bu geniş kapsamlı, iyi niyetli masanın kurulmasından dolayı kıymetli Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanına Türkiye Belediyeler Birliği adına ve burada bulunan heyetimiz, belediye başkanlarımız adına yürekten teşekkür ediyoruz. Umarım sonuç verir.”

1/15/2025 12:00:00 AM TBB
Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Bakanlık Yazısı http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Haberler_enerji-kimlik-belgesi-hakkinda-bakanlik-yazisi_62522

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 7 nci maddesinin (1) inci fıkrasının (d) bendi ile binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiş, 05.12.2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile de Enerji Kimlik Belgelerinin yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında ilgili idarelere sunulması gerektiği, bu Yönetmeliğe uygun tasarım ve uygulaması yapılmayan binalara yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi verilmesi durumunda, ilgili idareler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar ve varsa yapı denetim kuruluşlarının bundan sorumlu olduğu düzenlenmiştir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nce; yapı ruhsatı, Enerji Kimlik Belgesi hazırlama ve yapı kullanma izin faaliyetleri süreçlerinde aksamaya neden olunmaması açısından dikkat edilmesi gereken hususların belirtildiği bir yazı hazırlanmış ve ilgili idarelere bu hususun duyurulması istenmiştir.

 

1/14/2025 12:00:00 AM TBB
UNFPA, AB VE TBB’DEN KADINLAR İÇİN ORTAK İMZA http://yeni.tbb.gov.tr/Tr/Haberler_unfpa-ab-ve-tbbden-kadinlar-cn-ortak-mza_62524

UNFPA, AB ve TBB’nin ortaklığı ile hayata geçirilecek “Kadın Dostu Kentler 3” projesiyle  belediyelerde kadın danışma merkezleri ve sığınma evleri kurulmasının teşvik edilmesi, kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü katılımını sağlamak amacıyla kreş ve bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi, kadınların güvenliği için aydınlatılmış yolların, güvenli ulaşım hatlarının ve kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi çalışmalar desteklenecek.

ANKARA- Avrupa Birliği’nin finansal desteği, Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) uygulayacağı “Kadın Dostu Kentler 3” projesinin imza töreni, TBB Hizmet binasında yapıldı.

Törende Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Suat Yıldız, UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan, AB Başkanlığı Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Thomas Ossowski birer konuşma yaptı.

Yıldız: “Kadın Dostu Kentler Programı’nın Bir Parçası Olmaktan Mutluluk Duyuyoruz.”

TBB Genel Sekreteri Yıldız, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınların şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen programın, yerel yönetimlerin daha kapsayıcı ve adil hizmetler sunmasını sağlamak açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Yıldız, “Program, kadınların iş gücüne katılımını teşvik ederken, aynı zamanda kentlerin tüm sakinleri için daha güvenli ve eşitlikçi yaşam alanları inşa etmeyi hedeflemektedir.” dedi.

TBB’nin belediyelere yönelik destek faaliyetlerini anlatan Yıldız, ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle yerel yönetimlerin kapasitesini artırmak üzere yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Yıldız, “Belediyelerimize, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sivil katılım gibi öncelikli alanlarda projeler geliştirmek adına destek sunuyoruz. Kadın Dostu Kentler Programı’nın bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Programın, daha güçlü, eşitlikçi ve kapsayıcı bir Türkiye yaratma yolunda önemli bir adım olduğunu belirten Yıldız, belediyelere bu vizyon doğrultusunda projelerine devam etmeleri için TBB olarak katkı vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.  

TBB ile İş Birliğinin Önemi

UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan da, kadın dostu kentler vizyonunun, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, TBB ve projede yer alan şehirlerin gelişimine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Khan ayrıca TBB ile iş birliğinin ulusal çapta sürdürülebilirlik ve taahhütlerin yerine getirilmesi açısından kritik bir önem taşıdığını belirtti.

Khan, 25 belediyenin kadın-erkek eşitliği çerçevesinde eylem planları oluşturarak sistemler ve mekanizmalar geliştireceğini, bu çalışmaların uzun vadeli etkiler yaratacağını anlattı. Kadınların temsil oranını artırmanın önemine dikkat çeken Khan, çocuk bakım sorumluluklarının iyileştirilmesi ve kadın sığınma evlerinin güçlendirilmesi gibi başlıkların öncelikli olduğunun altını çizdi. Ayrıca, ortak çalışmaların başarıyı ve değişimi mümkün kıldığını vurgulayan Khan, BM Nüfus Fonu’nun teknik desteğine duyulan güven için teşekkür etti ve belediyelerde çalışmaların başarıyla sürdürüleceğine inandığını belirtti.

Kadın Dostu Kentler Projesine AB Desteği

AB Başkanlığı Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da Türkiye’nin Avrupa Birliği ile iş birliğini çeşitli alanlarda sürdürdüğünü hatırlatarak, katılım öncesi mali yardım (IPA) kaynaklarının bu iş birliğinin en önemli araçlarından biri olduğunu söyledi. TBB ve UNFPA ortaklığında yürütülecek Kadın Dostu Kentler Projesi'nin başlangıcını yaptıklarını ifade eden Özcan, projeye AB mali iş birliği kapsamında yaklaşık 5 milyon avro bütçe ayrıldığını vurguladı.

Özcan, proje ile 25 şehirde kadın-erkek eşitliği konusunda kapasite geliştirme ve altyapı oluşturma çalışmalarının destekleneceğini belirtti. Özcan, daha önce başarıyla uygulanmış iki projenin devamı niteliğindeki bu projenin, Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilerek sürdürüldüğünü kaydetti. AB Türkiye Delegasyonuna sağladığı destekten dolayı teşekkür eden Özcan, UNFPA ve TBB’ye uyumlu çalışmaları için minnettarlığını dile getirerek projeye katkı sağlayan tüm paydaşlara başarılar diledi.

Ossowski: “Bu programı sadece bir idari süreç olarak görmemeliyiz.”

Açılışta son konuşmayı gerçekleştiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Thomas Ossowski, projenin kadın dostu şehirler anlayışını güçlendirme ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında önemli bir adım olduğunu belirtti. Ossowski, yerel yönetimlerin kadın hakları ve kadın dostu şehirler anlayışını gündelik çalışmalara, bütçe ve planlamaya entegre etmeye hazır olduklarını vurgulayarak, Türkiye’deki 25 belediyenin bu projeye katılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Büyükelçi, projeden elde edilecek deneyimlerin Avrupa Birliği’nde de değerlendirileceğini, özellikle yerel demokrasi ve yerel idarelerle etkileşim konusunda yaşanan eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.  “Bu programı sadece bir idari süreç olarak görmemeliyiz,” diyen Ossowski, projenin bir taahhüt ve eylem çağrısı olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından sembolik imza töreni gerçekleştirildi.

UNFPA, AB ve TBB’nin ortaklığı ile hayata geçirilecek “Kadın Dostu Kentler 3” projesiyle  belediyelerde kadın danışma merkezleri ve sığınma evleri kurulmasının teşvik edilmesi, kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü katılımını sağlamak amacıyla kreş ve bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi, kadınların güvenliği için aydınlatılmış yolların, güvenli ulaşım hatlarının ve kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi çalışmalar desteklenecek.

 

Kadın Dostu Kentler programının imza törenini izlemek için linke tıklayınız:

https://youtu.be/VWHXt3hQGIw

1/14/2025 12:00:00 AM TBB