Alman Kalkınma Bankası
Alman Kalkınma Bankası (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW), II. Dünya Savaşı’ndan sonra, 1948 yılında kurulmuştur. KfW Grubunun gelişimi, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin ekonomik kalkınmasıyla yakından bağlantılıdır. KfW, Almanya'da, Avrupa'da ve tüm dünyada değişimi desteklemekte ve ileriye dönük fikirleri teşvik etmektedir. Bu amaçla, yaklaşık son 70 yılda 1,7 trilyon Euro'nun üzerinde kredi sağlamıştır. KfW Bankalar Grubu’nun bir kısmı Alman Federal Hükümeti’ne aitken, kalan kısmı eyaletlere aittir.
KfW özellikle orta ölçekli işletmeler, iş kurma, çevre koruma, konut ekonomisi, alt yapı eğitim teşviki, proje ile ihracat finansmanı ve kalkınma işbirliği alanında ekonomik, sosyal ve çevreyle ilgili hayat şartlarının sürdürülebilir olması konusunda iyileştirilmesini desteklemektedir.
Türkiye’deki Faaliyetler ve Projeler
Türkiye, yıllık ortalama 300 milyon Avro taahhüdü ile KfW Kalkınma Bankası için önemli bir işbirliği ülkesidir. KfW, mali işbirliği kapsamında Türkiye’yle, kullanıma sunulan kredi ve finansmanların uygulanmasından sorumludur. KfW, Türkiye’deki kalkınma bankalarıyla yakın işbirliği içerisindedir. Sanayi sektöründe, enerji ve kaynak verimliliğini arttırmak; rüzgâr, hidroelektrik ve güneş enerjisinden elektrik üretimini teşvik etmek için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na 2012 yılından bu yana yaklaşık 500 milyon Avro finansman sağlanmıştır.
Alman – Türk işbirliğinin öncelikli alanlarından biri de belediye altyapılarının geliştirilmesinin teşvik edilmesidir. KfW, su temini ve atık su bertaraf sistemlerinin genişletilmesini, kanalizasyon arıtma tesislerinin inşasını ve atık yönetim sistemlerinin belediyelerde geliştirilmesini desteklemektedir. KfW, aynı zamanda, ortak bankalar aracılığıyla esas olarak piyasa fonlarıyla çevre ve iklim korumasını finanse etmekte ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri teşvik etmektedir.
KfW çalışmalarına belediyelerde dirençli kent politikalarını geliştirmek ve afete hazırlık projelerini desteklemeyi de eklemiştir. KfW desteği özellikle okul ve hastanelerin depreme dayanıklı olmasını içermektedir. Ayrıca, mülteci krizi bağlamında, istihdam yaratma aktivitelerine de destek vermektedir. Programlardan hem Türk vatandaşları hem de Suriyeli sığınmacılar faydalanmaktadır.
ADRES | Pak Sokak No:1/75 06540 Çankaya/Ankara |
TELEFON | +90 312 428 84 15 |
FAKS | +90 312 428 84 16 |