Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme Toplantısı Çevrim İçi Yapıldı
14/01/2022
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı (Town Twinning Between Türkiye and the EU-II: Twinning for a Green Future Grant Scheme) Bilgilendirme Toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
AB
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA III) kapsamında AB ile Türkiye
Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği; Türkiye Belediyeler Birliği
(TBB) koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı,
Vilayetler Birliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen programın
tanıtımının yapıldığı toplantıda Türkiye ve Avrupa’daki yerel
yönetimlerden 700’ü aşkın katılımcı yer aldı.
Toplantının açılış konuşmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürü Turan Konak, AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve TBB Genel Sekreteri Birol Ekici tarafından yapıldı. Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Başkan Vekili Barbaros Murat Köse de açılışta yer aldı.
Ekici: “Şehirlerimizi geleceğe daha iyi hazırlamak için dünyadaki farklı ülkelerle sıkı iş birliği yapıyoruz.”
Şehirlerin rolleri arttıkça birbirlerinden öğrenecekleri çok hususlar olduğunu söyleyen Genel Sekreter Ekici, “Bu çerçevede Avrupa Birliği’ne verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bizim “İlim Çin’de bile olsa gidip alınız.” diye bir hadis-i şerifimiz var.” dedi. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı imzalamış bir ülke olduğunu anımsatan Ekici, “Önümüzdeki dönemde “Sıfır Karbon Ayak İzi” için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın, Dışişleri Bakanlığımızın ve merkezi idaremizin öncülüğünde çok önemli çalışmaları birlikte yürüteceğiz. Şehirlerimizi geleceğe daha iyi hazırlamak için dünyadaki farklı ülkelerle sıkı iş birliği yapıyoruz. TBB olarak belediyeciliğin ve geleceğin geliştirilmesinden sorumluyuz. Verilecek rollerde en iyi şekilde iş birliği yapacağımızı ve var gücümüzle çalışacağımızı taahhüt ediyoruz.” sözlerini kullandı.
Konak: “Programın yerel yönetimler arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerine de ivme kazandıracağına inanıyorum.”
Giderek kalabalık hale gelen şehirlerin artık çevreden, sağlığa, güvenlikten, eğitime her alanda daha sürdürülebilir çözümler üretmek zorunda olduklarının altını çizen Konak, pandemi koşullarında ortaya çıkan ihtiyaçların bir kez daha yaşanabilir şehirlerin önemini gösterdiğini kaydetti. Şehirlerde herkesin ulaşabileceği konforlu yeşil alanlar, bisiklet ve yaya yolları, çevre dostu toplu ulaşım araçları gibi ihtiyaçlar artık daha da önemli hale geldiğini bildiren Konak, Türkiye’nin, Paris İklim Anlaşmasına taraf olduğunu hatırlatarak Konak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak yerel yönetimlerin çevre projelerine desteği artıracaklarını ifade etti.
Konak konuşmasına şöyle devam etti: “Şehir Eşleştirme Hibe Programı’nın Türkiye ve AB ülkelerindeki yerel yönetimler arasında çevre ve iklim ile ilgili alanlarda karşılıklı iyi uygulama ve tecrübe paylaşımını olanak sağlarken yerel yönetimler arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerine de ivme kazandıracağına inanıyorum.”
Pertzinidou:
“Türkiye yerel yönetimlerini farklı projeler ve sektörler yoluyla bu
tarz iş birliklerine içerisinde dahil etmektedir.”
Proje hakkında detaylar aktaran AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, iyi işleyen kamu idaresinin temelinde kurumlar, sivil toplum ve özel sektör arasındaki sağlıklı ilişkilerin bulunduğuna vurgu yaparak yerel yönetimlerin halkın sesini merkezi ve uluslararası kuruluşları aktarmak için önemli bir role sahip olduğunu ve bunun da yerel yönetimleri AB’nin anahtar ortakları durumuna getirdiğini belirtti. AB’nin yerel kapasitenin artırılmasına önem verdiğini ifade eden Pertzinidou, “AB bilinçli olarak Türkiye yerel yönetimlerini farklı projeler ve sektörler yoluyla bu tarz iş birliklerine içerisinde dahil etmektedir.” dedi.
Kaymakcı: “Türkiye’nin diğer Avrupa kurumlarına, kentlerine aktaracağı başarılı deneyimleri var”
Katılım öncesi mali yardım çerçevesinde mart ayından itibaren 2,5 milyon avroluk bir kaynağı tahsis edeceklerini söyleyen Büyükelçi Faruk Kaymakcı, konunun yalnızca mali destek olmadığını, yerel yönetimler arası iş birliği, birlikte çalışma, ortak sorunlara ortak çözümler üretme kültürünün geliştirmeyi amaçladıklarına vurgu yaptı. Yeşil ve dijital dönüşüme değinen Kaymakcı,“Türkiye bir aday ülke olarak bu dönüşüm sürecin bir parçası ve yakında takip ediyor ve yerel yönetimlerimizi de dahil etmeye çalışıyoruz. Deneyim paylaşımı çok önemli. Bizde genelde sürekli Türkiye’nin Avrupa kentlerinden bir şey öğrenecekmişiz gibi bir algı var. Fakat bunun farklı yönde işlediğini bildiğimiz birçok projeye de tanığız. Dolayısıyla Türkiye’nin diğer Avrupa kurumlarına, kentlerine aktaracağı başarılı deneyimleri var. Bu programı karşılıklı bir paylaşım olarak görmemiz daha sağlıklı olur.”
Programın ikinci bölümünde TBB Proje ve Finans Uzmanı Tuğçe Özkan katılımcılara hibe rehberini tanıttı. Ardından Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) temsilcisi Serhat Bayram başvuru ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgilendirmeler yaptı. Toplantının son bölümünde ise TBB Proje ve Finansman Birimi Müdürü Cemal Baş, MFİB temsilcileri ve AB Başkanlığı AB İşleri Uzmanları Yıldırım Gündüç ile Selman Çetin katılımcılardan gelen soruları cevaplandırıldı.
