TBB’NİN KAYYIM ÖNERİSİNE 10 SİYASİ PARTİDEN DESTEK

22/11/2024

KAYYIM UYGULAMASININ KALDIRILMASI İÇİN TBMM’YE KANUN TEKLİFLERİ VERİLDİ

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önerisinin ardından TBMM'de temsil edilen 10 parti, belediyelere kayyım uygulamasının kaldırılması için ortak kanun teklifi verdi. 

ANKARA

TBB Başkanı İmamoğlu’nun Ankara’daki kayyım temaslarının ardından 21 Kasım’da TBMM’de grubu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, DEM Parti, İYİ Parti ve Gelecek-Saadet ile Demokrasi ve Atılım Partisi kayyım düzenlemesinin kaldırılması için kanun teklifi verdi. CHP Grubunun teklifini, Mecliste grubu bulunmayan Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi ve Demokrat Parti imza vererek destekledi.

İMAMOĞLU: "İKTİDARIN BU OTORİTER TUTUMUNA KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ YAPTIK"

TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de “Adil Bir Demokrasi İçin” konulu etkinlikte soruları yanıtladı. İmamoğlu, kayyım atamalarına karşı siyasi partilerin verdikleri ortak kanun teklifini şu sözlerle değerlendirdi:

“Mesela; Türkiye'deki farklı görüşlerde olan tam 11 siyasi partiyi ziyaret ettim. Her birisinin kanun taslağına imzasını alarak, Meclis’e ortak kanun teklifi verdik. Aslında neyi başardık? Şu an mevcutta kayyım dediğimiz bu uygulamaya karşı, biz, neredeyse Türkiye'de yüzde 75’e yakın oyu olan partilerin ortak imzasıyla, iktidarın bu otoriter tutumuna karşı güç birliği yaptık.

Ben, 2 haftadır o liderleri geziyordum ve hepsinin imzasını aldım, Meclis’e teslim edildi, TBMM’ye. Yani Türkiye'de peki bu niye oluyor? Aslında az önce anlattığım o güçlü demokrat politikalarımıza, Türkiye'de otokrat bir anlayışla, kötü bir rejimin, üretilen kötü rejimin çıktıları üzerinden uygulamalarıyla bizi köşeye sıkıştırırken, toplumda artan karşılığımız, desteğimiz, onların öfkesini daha çok arttırıyor. Ve bu sefer de kendi ellerindeki gücü, kötü olarak vatandaşın aleyhine, Türkiye'deki demokrasinin aleyhine kullanmaya devam ediyorlar. Ben, onların stresinin arttığını, kötülükleriyle beraber önümüzdeki seçimde sonlarının geldiğini görüyorum. Dolayısıyla, ‘bana nasıl bir karakter yükleniyor’ derseniz, böyle bir ortamda, vallahi güçlendikçe güçleniyorum. Yani mücadele gücümü, tarif bile edemiyorum, enerjimi tarif bile edemiyorum.”


Yasa teklifine imza veren partilerin yöneticilerin açıklamaları ise şu şekilde:

GÜNAYDIN: "FARKLI PARTİLER İLKESEL BİR TUTUMDA BİRLEŞTİLER"

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın:

“Bu ortak hareketin, demokrasi cephesinde bir araya gelme konusunda yurttaşlara cesaret verecek çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, “Farklı siyasi partiler bu mecliste temsil ediliyor. Bunlardan 4’ünün grupları var ama geriye kalan siyasal partiler grupları olmadan milletvekilleriyle temsil ediliyorlar. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Cumhur İttifakını oluşturan 4 parti dışında, müktesebatları farklı, ideolojileri farklı, dünya görüşleri farklı siyasal partiler, hukukun, adaletin ve bu çerçevede mağdur kim olursa olsun, saldırı nereden gelirse gelsin, ilkesel bir tutum alma konusunda birleştiler ”dedi.

KOÇYİĞİT: "ANAYASA'YA AYKIRI OLAN DÜZENLEME KALDIRILMALI"

DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit: Kayyum uygulamaların yasal dayanak olarak ifade edilen, aslında Anayasa'ya aykırı olan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin 2’nci fıkrasının yürürlükten kaldırılması için bir kanun teklifi verdik. Bu kanun teklifinin amasız, fakatsız acil olarak genel kurul gündemine gelmesi ve yasalaşması gerektiği talebimizi de ifade etmek istiyorum.

ÇÖMEZ: "UMUYORUM BU TAVIR PARLEMENTODA UYGUN GÖRÜLÜR"

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez: Umuyorum bu demokratik tutum ve tavır parlamentoda uygun görülür ve Türkiye’de bugün yaşanan bu sıkıntılara bir nebze olsun çözüm olur.

KAYA: "ÜZERİMİZE DÜŞEN VAZİFEYİ YAPTIK"

Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya: Artık 2 yıllık OHAL süresi bittiğine göre; 2 yılı çok aşan bu 8 yıllık OHAL rejimine AKP’nin son vermesini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Biz tarihe kara bir leke olarak, 8 yıldır sürdürdüğünüz bu uygulamaların ortadan kaldırılması için üzerimize düşen vazifeyi yaptık ve kanun değişikliği teklifimizi TBMM’ye sunduk.

BEKİN: "KANUN TEKLİFİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin: Yerel yönetimlere kayyum atanmasını sona erdirilmesi ve halkın iradesine saygı gösterilmesi amacıyla bir yasal düzenleme artık zorunlu bir hal almıştı. Bu konuda meclisin büyük çoğunluğunun büyük bir konsensüsle bu yasa değişikliği teklifiyle ilgili kanun teklifi vermesini çok önemsediğimizi ifade eder ve bunun altına da biz YRP olarak imzamızı attık.

ŞAHİN: "BU SIKINTILI ORTAMDAN HEP BİRLİKTE KURTULMALIYIZ"

Deva Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin: 15 milletvekili arkadaşımızla birlikte DEVA Partisi olarak, bugün bir kanun teklifi verdik. Bu kanun teklifimizin diğer grupların vermiş olduğu kanun teklifleriyle birleştirilerek, biran önce parlamentoda görüşülmeli ve bu sıkıntılı ortamdan hep birlikte kurtulmalıyız.

ALTINTAŞ: "HUKUKSUZLUĞUN ORTADAN KALDIRILMASINI TEKLİF EDİYORUZ"

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş: Demokrat Parti olarak, tüm gruplarla birlikte verilmiş olan bu kanun teklifinin gündeme alınarak hukuksuzlukların ortadan kaldırılmasını teklif ediyoruz.

BAYHAN: "DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLECEKSE TEKLİF KABUL EDİLMELİ"

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: Bu meclis toplu iğnenin ucu kadar bir demokrasiden söz edecekse, bu kanun teklifini kabul etmelidir.

TEKLİF GEREKÇESİ

Yasa Değişikliği Teklifi gerekçesinde, "5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması ile buna ilişkin usul ve esasları düzenleyen ikinci fıkrasının Anayasa’nın 2, 5, 123 ve 127’nci maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır" ifadeleri yer aldı.