TBB Uluslararası Yönetim Ofisi Brüksel’de Açıldı

11/12/2023

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Avrupa Birliği (AB) kuruluşları ve AB’de yerleşik diğer kuruluşlar nezdindeki görünürlüğünün artırılması ve AB gündeminin takip edilmesi amacıyla TBB Uluslararası Yönetim Ofisini 11 Aralık’ta hizmete açtı.

Brüksel’deki Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Binası’nda gerçekleştirilen açılış etkinliğinin protokol konuşmaları; TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, CEMR Genel Sekreteri Fabrizio Rossi ve AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Faruk Kaymakcı tarafından yapıldı.

Dr. Baraçlı: “Sürdürülebilirlik odaklı bir şehircilik anlayışı benimsemeliyiz.”

TBB Uluslararası Yönetim Ofisinin açılışının şehirlerin geliştirilmesi adına önemli bir adım olacağını söyleyen TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, 1945'ten beri belediyelerin hizmetlerini ileri taşımak için çalışan TBB’nin gelecekte şehirlerin korunması ve geliştirilmesi için de hedefler belirlediğini kaydetti.

Dr. Baraçlı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Şehirleri dijitalleştirebilir, akıllandırabilir ve dayanıklı hale getirebiliriz. Ayrıca, gıda ve tarımsal üretim gibi kavramları da ön planda tutarak yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik odaklı bir şehircilik anlayışı benimsemeliyiz. Şehirlerin artan nüfusuyla birlikte yönetilebilir şehirlere geçiş yapmalıyız ve atık oluşumunu önlemeliyiz. Bu çalışmalarımızı uluslararası alanda da paylaşmalı ve kamu-özel sektör iş birliğiyle geleceğin şehirlerini şekillendirmeliyiz. Şehirlerimizi stratejik olarak planlamalı ve yerel yönetimlerin önemini vurgulamalıyız. Şehir oyunlaştırma, şehirlerimize aidiyet ve bağlılık sağlamak için önemlidir. Hayatı kolaylaştırmak, yeni teknolojileri kullanmak ve inovasyona önem vermek de hedeflerimiz arasında yer alıyor. Yerel yönetimlerin küresel boyutta projeksiyon yapabilecek bir konuma gelmesi gerekiyor. Bu açılışla birlikte geleceğin şehirlerini oluşturma amacımızı sürdürüyoruz.”

Büyükelçi Kaymakcı: “TBB Uluslararası Yönetim Ofisi ile Türkiye’deki belediyeler daha güçlü hissedecek.”

Törende konuşan AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Faruk Kaymakcı, “Bugün şehirlerimiz ve belediyelerimiz Brüksel’de büyük bir adım atmaktadır ve bu oldukça önemlidir.” dedi. TBB’nin, Türkiye’deki yaklaşık bin 400 belediyeyi temsil ettiğini belirten Kaymakcı, “TBB Uluslararası Yönetim Ofisi ile Türkiye’deki belediyeler daha güçlü hissedecek ve Avrupa’nın kalanıyla daha çok bağlantı içinde olacaktır. Bu büyük bir adımdır. Bu girişim için TBB’yi ve bizlere bu fırsatı sağlayan Sayın Rossi ve CEMR’ı tebrik ederim.” şeklinde konuştu. 

Brüksel’deki ofisin açılması ile Türkiye’deki belediyelerin Avrupa’yla irtibat kurmalarına destek olacaklarını söyleyen Kaymakcı, “Bununla birlikte bugün burada Belçika belediyelerinden yerel temsilciler görmekten de mutluyum ve eminim ki onlar da bizlere Büyükelçiliğimizin de rehberliğinde önce Belçika sonra da diğer kentler ile irtibat kurmamıza destek olacaklardır.” dedi.

Rossi: “En önemlisi burada fiziki olarak, birbirimize yakın şekilde bulunabilmek.”

Önceliklerinin iş birliği olduğunun altını çizen CEMR Genel Sekreteri Fabrizio Rossi ise, “Yeryüzünde iş birliği örnekleri gösteren diğer türlere göre bizi öne taşıyan şey ilişkilerimizin kalitesi, ağ oluşturma, bölgeler arasında ve sınırlar ötesinde iş birliği yapabilme kapasitemizdir.” dedi.

Pandemi döneminde çalışmalarını devam ettirmek için uzaktan çalışma gibi yeni yöntemler kullanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Rossi, “Bu çevrim içi yöntemler ile iletişim sağladık ve sağlıyoruz. Bugün hala uzaktan bağlantının önemli bir rolü vardır fakat en önemlisi burada fiziki olarak, birbirimize yakın şekilde bulunabilmek ve bugün TBB ile burada bulunmaktan özellikle memnuniyet duyuyorum.” sözlerini kullandı.

TBB Avrupa gündemini yakından takip edecek

TBB Uluslararası Yönetim Ofisi ile; TBB’nin ve belediyelerin AB kuruluşları ve AB’de yerleşik diğer kuruluşlar nezdindeki görünürlüğünün ve lobi gücünün artırılması, AB gündeminin takip edilmesi, yerel yönetimleri ilgilendiren gündemlerinin yerelleştirilmesinin desteklenmesi, yerel diplomasi faaliyetlerinin AB ile kardeş şehir ilişkileri özelinde desteklenmesi, Türkiye’nin yerel yönetim politikalarına yönelik savunuculuk faaliyetlerinin yapılması, kurumsal kapasitenin artırılmasına yönelik inovasyon odaklı çalışmaların ortaya konması ve AB kaynaklı hibe programlarına yönelik çalışmalar yürütülmesi konularında etkin çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor.