TBB DIŞ PAYDAŞLARIYLA ANKARA’DA BULUŞTU
17/09/2024
TBB DIŞ PAYDAŞLARIYLA ANKARA’DA BULUŞTU
YENİ STRATEJİLER KATILIMCI BİR ANLAYIŞLA ŞEKİLLENİYOR
STRATEJİK PLAN “DAHA İYİ GELECEK, YERELDEN GELECEK” MOTTOSUYLA HAZIRLANIYOR
ANKARA-
Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) yeni dönem vizyonu ve yönetim anlayışının açık irade beyanı olan 2025-2029 Stratejik Plan hazırlık çalışmaları kapsamında ilk kez bu yıl düzenlenen “Paydaş Buluşmaları” Ankara’da gerçekleştirildi.
“Daha iyi gelecek, yerelden gelecek” mottosuyla, yaklaşık 2 bin 500 paydaşın görüşü alınarak başlatılan stratejik plan hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenen Paydaş Buluşmaları’na mahalli idare birlikleri, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, ilçe belediyeleri ile belde belediyelerinden belediye başkanları/yöneticiler ve uzman personel katılım sağladı.
Açılış konuşmasını TBB Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Altun'un yaptığı “1. Paydaş Buluşmaları”nın oturumlarını Yazı İşleri Müdürü/Stratejik Planlama Ekip Başkanı Doç. Dr. Yahya Can Dura yönetti. Toplantıya TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan ile Birlik birim yöneticileri de katıldı.
Altun: “Gelecek planımız sizlerin katkı ve tecrübeleriyle şekillenecek”
TBB’nin katılımcı bir anlayışla stratejik plan hazırlıklarına devam ettiğini belirten Ulaş Altun, “Bugün mevzuat açısından bir stratejik plan yapmamız gerekmediği halde siz değerli paydaşlarımızla Birliğimizin yeni dönem stratejilerini belirlemek üzere bir araya geldik. TBB olarak stratejik plan çalışmalarını oldukça önemsiyoruz. Kamu kaynağı kullanan Birliğimizin gelecek planı stratejik planı sizlerin katkıları ve tecrübeleriyle şekillenecektir.” dedi.
Ulaş Altun, “Göreve geldiğimiz andan itibaren mali ve idari analizlerimizi yaptık ve hızla çalışmaya başladık.
Belediyelerin, bütçe dışı kaynaklara erişimlerini arttırmanın yollarını bulmalı, fonlara ulaşımı kolaylaştıracak oluşum kurmalıyız. Yerelden yönetimi büyütecek bir vizyonumuz var. TBB'yi göz bebeğimiz gibi koruyacak, geliştireceğiz.
Buradaki görüşleri rapor haline getirip yasa yapıcıya sunacağız.” diye konuştu.
Dura: “TBB’nin çalışmalarını nasıl ileriye taşırız”
Toplantının metodolojisine ilişkin bilgiler aktaran Stratejik Planlama Ekip Başkanı Doç. Dr. Yahya Can Dura konuşmasında, “TBB’nin çalışmalarını nasıl daha ileriye taşırız, Birliğimize yönelik beklentileri ve önümüzdeki beş yıllık süreçte hayata geçirmemiz gereken faaliyetleri ele alıyoruz. Dört oturum halinde düzenlenen toplantılar kapsamında, TBB’nin mevcut misyon ve vizyonuna ilişkin katılımcıların değerlendirmeleri alınacak ve taslak misyon-vizyon ifadeleri tartışmaya açılarak öneriler toplanacak.” dedi.
Fikirler istişare edildi
Tüm katılımcıların sırayla ekrana yansıtılan konu başlıkları ile ilgili görüşlerinin alındığı Fikir Tepsisi yöntemiyle devam eden toplantıda Birliğin misyon ve vizyonuna eklenmesi gereken alternatif ifadeler arasında; belediye personel eğitimleri, bölgesel birliklerle işbirlikleri, belediyecilikle ilgili eğitimlerin sertifikalandırılması, TBB’nin danışmanlık ve rehberlik çalışmalarının genişletilmesi, insan kaynağı, toplumsal cinsiyet eşitliği, savunuculuk ve lobiye vurgu yapılması gibi konular öne çıktı.
İlçe belediyelerinin TBB’den destek talebi
Toplantının ilk gün gerçekleştirilen ikinci oturumunda ilçe belediye başkanları mahalli idareleri etkileyen yasaların yapım sürecinde TBB'nin daha etkin olmasını ve bu konuda kamuoyu oluşturmasını önerdi. İlçe belediye başkanları ayrıca; özellikle küçük belediyelerin fon kaynaklarına ulaşmalarının kolaylaştırılması, nitelikli insan kaynağı sorununun çözümü, merkezi yönetimle belediyeler arasındaki koordinasyonun sağlanması, yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi gibi konularda TBB’den destek beklediklerini ifade ettiler.
1.Paydaş Buluşmaları il, ilçe ve belde belediyelerine yönelik olarak 19 Eylül'de devam etti. Son gün oturumlarında ise TBB’nin fon ve hibe konusunda belediyelere rehberlik etmesi, eğitimlerin ölçme değerlendirme noktasında yenilenmesi, belediye hizmet araçları ile ilgili ortak bir havuz oluşturulması, belediyelerin haklarının eşit ve adil bir şekilde gözetilmesi, teknik konularda belediyelere rehberlik edilmesi ve sürdürülebilirlik kavramının ön plana çıkarılması gibi talepler dile getirildi.