Deprem Sonrası Kentsel İyileşme Projeleri Tanıtıldı
01/03/2024
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği (SALAR International) iş birliğinde yürütülen Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi (RESLOG) kapsamında düzenlenen “Dayanıklılık İçin Yol Haritası Deprem Sonrası Kapsayıcı Kentsel İyileşme İçin Belediye Projeleri” tanıtım etkinliği 29 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirildi.
Etkinliğe TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, SALAR International Genel Müdürü Ryan Knox ve İsveç'in Ankara Büyükelçisi Malena Mard’ın yanı sıra belediyelerden ve ilgili kurumlardan çok sayıda yönetici ve uzman katıldı.
Açılış konuşmasında Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere baş sağlığı, depremden etkilenenlere ise geçmiş olsun mesajını ileterek başlayan TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, “6 Şubat’ta büyük bir depremle karşı karşıya kaldık. Bu depremden 11 ilimiz etkilendi. RESLOG kapsamında SALAR ile birlikte 2006 yılından bu yana çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dayanıklı şehirleri oluşturmak ve problemleri çözmek adına ortak bir gayret içerisindeyiz. Daha önceki çalışmalarımızda “göçe cevap verme” ve “dirençliliği artırma” gibi kavramlarımız vardı bundan sonraki süreçte ise “Misafir Şehir” anlayışı için çalışacağız. Çünkü artık şehirleri dayanıklı hale getirmek, şehirleri geleceğe taşımakta önemli bir unsur. Biz de bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.
SALAR International Genel Müdürü Ryan Knox konuşmasında Türkiye’yi deprem bölgesini yeniden canlandırmayla ilgili çabasından dolayı tebrik etti. 2006 yılından bu yana Türkiye’deki yerel yönetimlerle ortak çalışmalara imza attıklarını kaydeden Knox, bu ilişkinin uzun süreli ve güvene dayalı olduğunun altını çizdi. İsveç’in tecrübelerini paylaşmak istediklerini ifade eden Knox, dayanıklılık, dirençli şehirler, sağlık ve yerinden edilme gibi konularda ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti.”
Büyükelçi Malena Mard, Türkiye’deki iş birliğinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek TBB başta olmak üzere Türkiye’deki tüm yerel yetkilerle iş birliği içerisinde çalışarak fark yaratabildiklerinin altını çizdi. Depremden etkilenenlere yardım etmek için Türkiye ile bir arada durmaya devam edeceklerini söyleyen Büyükelçi Mard konuşmasına şöyle devam etti: “Uzun vadede birlikte çalışmamız gerektiğini biliyorum. Birbirimizden öğrenebiliriz, iş birliğimizi devam ettirebiliriz. Bu çalışmalarımızı somut projelere aktarabilmemiz çok önemli.”
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise deprem süreci ve sonrasındaki çalışmalara ilişkin bir sunum yaptı. Program sunumlar, belediye projelerinin tanıtılması ve soru-cevap bölümleriyle tamamlandı.
Etkinlik kapsamında katılımcılar, TBB ve belediye projelerinin tanıtıldığı stantları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar.