ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TAŞINMAZ GELİŞTİRME ANABİLİM DALI
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM PROGRAMI
Türkiye Belediyeler Birliği ileAnkara Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı arasında yapılan eğitim işbirliği çerçevesinde; belediyelerin atanmış ve seçilmiş yöneticileri ile teknik ve idari personelden koşulları lisansüstü eğitim yapmaya uygun olanların;
gibi konularda master (yüksek lisans) ve doktora yapmalarına imkan tanınmıştır.
TBB’NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
ÜNİVERSİTENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
ÖĞRENCİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
ÖN BAŞVURU VE MÜLAKATLAR
Lisansüstü Eğitim programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının % 50'si, lisans not ortalamasının % 20'si ve mülakat sonucunun % 30'u dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.
Lisansüstü eğitim programına ön başvurular ve mülakatlar Türkiye Belediyeler Birliği ve Fen Bilimleri Enstitüsünün belirleyeceği www.tbb.gov.tr ve www.fenbilimleri.ankara.edu.tr adresinde yayınlanan tarihlerde yapılacaktır.
BAŞVURU ŞARTLARI
A-TEZSİZ YÜKSEK LİSANS
B- TEZLİ YÜKSEK LİSANS
C-DOKTORA
D-BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ YÜKSEK LİSANS DOKTORA
DİĞER KOŞULLAR
HARÇ MİKTARLARI
İkinci Öğretimde (Tezsiz Y.L.-Özel Öğrencilik) kredi başına 150 TL ücret alınmaktadır. Protokol kapsamında öğrenci olanların ücretleri kurumları tarafından yatırılmaktadır. Ancak başarısız olunan dersin yeniden alınması sırasında ders ücreti öğrenci tarafından ödenmekte kurum tarafından bir ödeme yapılmamaktadır. Doktora ve Tezli Yüksek Lisans Programlarında bir yarıyıllık harç ücreti YÖK tarafından belirlenen harç miktarları doğrultusunda alınan kredi sayısından bağımsız olarak ödenmektedir.(Örneğin 2010-2011 Bahar yarıyılı için harç miktarı 154,80 TL dir.)
DERS İÇERİKLERİ
Derslerin kredilerine ve içeriklerine ilişkin bilgiler www.tasinmaz.fenbilimleri.ankara.edu.tr adresinde dersler başlığında yer almaktadır.
BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI
Lisansüstü programlarda 8 dersten oluşan Bilimsel Hazırlık Programı uygulanmaktadır. (Bilimsel Hazırlık dersleri üçer krediden oluşmaktadır.) Ancak öğrencinin lisans eğitimi sırasında almış olduğu dersler göz önüne alınarak anabilim dalı akademik kurulu kararıyla bu 8 dersten bazılarından muaf olunabilmektedir. Bilimsel Hazırlık Programının en geç iki yarıyılda tamamlanması gerekmektedir.
MEZUNİYET ŞARTLARI
Lisansüstü eğitim programlarından mezun olmak süresi alınan kredi miktarlarına göre değişmektedir. Ancak maksimum süreler tezli yüksek lisans için 4 yarıyıl, tezsiz yüksek lisans için 6 yarıyıldır. Tezsiz yüksek lisans programını tamamlayabilmek için bilimsel hazırlık hariç en az 30 kredi, tezli yüksek lisans programını tamamlayabilmek için bilimsel hazırlık hariç en az 21 kredi, doktora programını tamamlayabilmek için bilimsel hazırlık hariç en az 21 kredi ve bütünleştirilmiş yüksek lisans programını tamamlayabilmek için en az 42 kredilik ders almak gerekmektedir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM
DERS EKLEME VE BIRAKMA
Akademik takvimde belirlenen süre içerisinde ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma, anabilim dalı başkanının onayı ile yapılmaktadır.
LİSANSÜSTÜ SINAV VE DEĞERLENDİRME
Bir lisansüstü dersin kredi değeri, bir yarıyıl devam eden bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuar saatinin yarısının toplamıdır.
Lisansüstü ders, uygulama ve diğer öğrenim etkinliklerinin değerlendirmesinde uluslararası kredilendirme sistemleri içinden senatonun belirlediği ilkeler doğrultusunda enstitü yönetim kurulu tarafından uygulanır.
Öğrencilerin sınavlara girebilmeleri için teorik derslerin % 70'ine, uygulamaların ve/veya diğer öğrenim etkinliklerinin % 80'ine devam etmiş olmaları gerekir. Anabilim dalı akademik kurulu kararı ile ara sınav başarı koşulu da aranabilir.
DERSLERDE BAŞARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Lisansüstü derslerin yarıyıl sonu sınavları, sınavı yapan öğretim üyesi veya üyeleri tarafından 4 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4 üzerinden en az 2.0 doktora öğrencilerinin ise en az 2.5 almaları gerekir.
Puan | Harf Notu | Katsayı |
90-100 | AA | 4.0 |
85-89 | BA | 3.5 |
80-84 | BB | 3.0 |
75-79 | CB | 2.5 |
70-74 | CC | 2.0 |
65-69 | DC | 1.5 |
60-64 | DD | 1.0 |
50-59 | FD | 0.5 |
49 ve aşağısı | FF | 0 |
b) Ayrıca, aşağıda belirtilen harf notlarından;
1) FF1: Sınava girme hakkı olduğu hâlde sınava girmedi, başarısız,
2) FF2: Derse girmedi veya devam koşulunu yerine getirmedi, başarısız,
3) G: Geçer (Kredisiz derslerden başarılı),
4) K: Kalır (Kredisiz derslerden başarısız),
5) E: Eksik,
AKADEMİK BAŞARI NOT ORTALAMALARI
Öğrencilerin akademik başarı not ortalamaları, her yarıyıl sonunda enstitüler tarafından hesaplanarak belirlenir.
Bu hesaplama sonucunda, öğrencinin yarıyıl akademik başarı not ortalaması ve genel akademik başarı not ortalaması olmak üzere iki ortalama elde edilir.
Bir öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı puanı, dersin kredisi ile başarı notu katsayısının çarpımı sonucunda bulunur. Öğrencinin bir yarıyılda aldığı tüm derslerin ağırlıklı puanlarının toplamı tüm derslerin kredi toplamına bölünerek yarıyıl akademik başarı not ortalaması hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki basamak yürütülür ve yuvarlanır.
Genel akademik başarı not ortalaması ise, yarıyıl akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasındaki yol izlenerek, öğrencinin lisansüstü programa kabul edilişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Genel akademik başarı not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrenci durum belgesine geçirilir. Bütün yarıyılların ortalaması olan genel akademik başarı not ortalaması 3,75’in üstünde olan öğrenciler üstün başarılı sayılır.
ÖĞRENCİLİK VEYA SINAV HAKKINI SAKLI TUTMA
Kayıt, devam, uygulama ve sınav gibi yükümlülüklerinden herhangi birini yerine getiremeyen öğrencinin hakları, başvurusu üzerine Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde değerlendirilerek, enstitü yönetim kurulu kararıyla saklı tutulur.
Öğrencilerin öğrencilik hakları ard arda ya da aralıklı olmak üzere yüksek lisans süresi içinde en çok iki yarıyıl, doktora süresi içinde en çok dört yarıyıl saklı tutabilir.
SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ
Öğrenciler, derslerin sınav sonuçları açıklandıktan sonraki en geç iki hafta içinde ilgili enstitü müdürlüklerine yazılı olarak itirazda bulunabilirler. Enstitü yönetim kurulunca gerektiğinde dersin sorumlu öğretim elemanı/elemanlarının görüşü alınarak sınav kağıtlarında ve sınav not çizelgelerinde maddi bir hata belirlenirse düzeltilir. Maddi hata ilgili öğrenciye de gösterilerek en geç on beş gün içinde duyurulur.
KAYIT SİLME
Aşağıdaki durumlarda enstitü yönetim kurulu kararıyla öğrencinin kaydı silinir:
İkinci ve daha sonraki herhangi bir yarıyıl sonunda genel akademik başarı not ortalamasının 2.00'den az olması,
Enstitü anabilim dalı başkanlıkları tarafından bilimsel hazırlıkta alınması istenilen derslerin bir takvim yılında; alması gereken en az kredili ders yükünün tezli yüksek lisans programında dört, tezsiz yüksek lisans programında altı, ikinci öğretimde tezsiz yüksek lisans programında sekiz ve yüksek lisans derecesi ile kabul edilen doktora programında dört, lisans derecesi ile kabul edilen doktora programında altı yarıyılda tamamlanamaması,
Bu Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde seminerin başarıyla tamamlanamaması,
Koşullarını yerine getirdiği hâlde; yüksek lisans derecesi ve hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl eğitim veren fakültelerin diploması ile kabul edilen doktora programında, beşinci yarıyıl ya da dört yıllık lisans derecesi ile kabul edilen doktora programında yedinci yarıyıl sonuna kadar yeterlik sınavına hiç girilmemesi,
Doktora yeterlik sınavında ikinci kez başarısız olunması,
Doktora programında tez önerisinin ikinci kez reddedilmesi,
Uzmanlık alan dersinden üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız (BŞZ) notu alınması,
Tez izleme komitesinden üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız (BŞZ) notu alınması ve bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre başarısız notu verilmesi,
Jüri tarafından tezin veya düzeltilmiş tezin reddedilmesi,
Tezsiz yüksek lisans programlarında dönem projesinde iki kez başarısız olunması,
Bu Yönetmelikte belirlenen azami programı tamamlama süresi içinde tez sınavına girilmemesi,
Tez için düzeltme kararı verilen hallerde, verilen süre içinde tez sınavına girilmemesi,
Senato tarafından belirlenen esaslara göre haklı ve geçerli bir nedeni olmadan ikinci öğretimde kayıt yenileme işleminin süresinde yerine getirilmemesi.
Senato tarafından belirlenen esaslara göre haklı ve geçerli bir nedeni olmadan aynı programda kayıt yenileme işleminin art arda veya aralıklı olarak iki defa yerine getirilmemesi.